duminică, 29 iulie 2012

Vis, tel, obiectiv


Ti s-a intamplat vreodata sa vrei ceva foarte mult dar sa nu ai curajul sa-ti indeplinesti visul?
Motivele cel mai des invocate sunt: nu am bani, nu stiu, e prea tarziu pentru mine, o sa ii afecteze pe cei din jurul meu, nu pot, nu ma pricep, nu sunt genul - toate asezonate cu un puternic sentiment de frica si nesiguranta ca asa le sta bine:)

De fapt adevaratele motive sunt:

  1. contravine cu valorile tale cele mai profunde. De ex daca una din valorile tale de top este libertatea iar scopul propus este sa obtii o pozitie de top-management in compania in care lucrezi, va exista tot timpul un conflict interior intre dorinta de a progresa si aceea de a-ti rapi libertatea deoarece te gandesti ca de multe ori un astfel de job vine cu responsabilitati mai multe si timp alocat corporatiei astfel incat te vei auto-sabota cu succes, ratand pas cu pas orice oportunitate de promovare care iti iese in cale. Important: la valori nu se umbla pentru ca sunt chestii de profunzime care pot destabiliza. Adica daca primele trei valori pentru tine sunt libertatea, aventura si distractia, ar fi mai bine sa fii fidel acestor principii decat sa fortezi cu idei venite din afara gen loialitate, responsabilitate, etc. Pur si simplu nu merge, iti transmiti ca nu te iubesti si nu te accepti asa cum esti. Ele pot suferi mici variatii pe parcursul vietii dar in nici un caz nu se schimba peste noapte, ca parte a unui proces constient. O modalitate de a afla care sunt valorile tale personale aici.
  2. se bate cap in cap cu o convingere limitativa pe care o ai de mic si este bine stantata pe creier. Daca la tine in casa parintii repetau cu obida ca banii sunt ochiul dracului si ca toate persoanele pe care le stiu s-au schimbat complet cand au dat de bani, atunci stii ce convingere te impiedica sa devii si tu un om bogat. Sau convingerea ca banii se fac foarte greu, cu munca multa si sacrificii care intr-un final nu merita – iarasi este o convingere care te poate bloca. In general convingerile limitative sunt atat de bine ascunse incat sunt ca niste axiome pe care este construit sistemul nostru de gandire si pe care – la fel ca in matematica – le luam de bune, nu le mai punem la indoiala si in nici un caz nu ne punem sa le demonstram veridicitatea. Din aceasta cauza este foarte greu sa le identificam, ele sunt chestii foarte adevarate, general valabile pe care nici nu le mai trecem prin filtrul gandirii si ni se pare foarte evident si normal sa fie asa, ba chiar avem reactii de soc si groaza atunci cand intalnim oameni care nu gandesc la fel ca noi.
  3. al treilea motiv este legat de zona de confort. Cu cat caile neuronale sunt mai batatorite, cu atat mai greu este sa le schimbi sau sa creezi unele noi, sa te lupti cu nesiguranta ca poate nu duce unde trebuie si in final sa muncesti s-o largesti pentru ca tendinta este s-o iei instinctiv pe calea veche, cunoscuta. De aceea este foarte greu sa implementezi un obicei nou (sa mananc sanatos, sa fac miscare, sa citesc, etc). Anxietatea si disconfortul legat de noua abordare poate fi mai mare decat beneficiile potentiale obtinute. Pentru sistem, introducerea unui obicei nou este foarte stresant si perturba cam toate functiile, de aceea e bine sa alegi un singur obicei sa si sa fii sigur ca este potrivit pentru tine si este intr-adevar ceva important , altminteri poti trai foarte bine si fara el.
    Un alt pericol in introducerea unei schimbari este ca esecul iti loveste direct increderea in sine. Frustrarea lui “n-am fost in stare nici macar sa...”, “poate nu merit sa mi se intample lucruri bune” este foarte paguboasa si cu efecte negative pe termen lung in increderea in fortele proprii si atunci e bine sa fii foarte sigur ca este ce iti doresti si esti suficient de motivat pentru asta: simti ca iti doresti acel lucru, il meriti, ai gasit o cale de a-l implementa, poti sa adopti comportamentele corespunzatoare si esti capabil sa mergi pana la capat.
Prin urmare cand ceva nu “iese” asa cum iti doresti, cand ceva te impiedica sa actionezi sau iti pune frane cand ai demarat deja actiunea – probabil ca acestea sunt cauzele ascunse care  te tin in loc si nu cele pe care le rostesti cu voce tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu