marți, 28 februarie 2012

Insight despre alaptare

De cate ori citesc un articol despre alaptarea prelungita (prelungita insemnand peste 2,3,4 ani) mi se face parul maciuca si pielea gaina, ma apuca revolta si simt nevoia sa fac ceva, sa intervin si sa opresc fenomenul.

Ceea ce e foarte ciudat. Adica, hai sa fim seriosi, cate subiecte cu care nu sunteti de acod n-ati citit si ati trecut mai departe bine merci, fara reactii ca genul de mai sus. Plus ca e un lucru care nu justifica astfel de reactii ,totusi, citim despre legatura copilului cu mama lui, ce poate fi mai frumos de atat?

Prin urmare am sapat. Si am sapat. Si am sapat. Si iata la ce concluzie am ajuns: la mine alaptatul prelungit declanseaza automat ideea de dependenta, de mama hiperprotectoare care din dorinta de a-l ajuta pe cel mic, il tine intr-o bula de sticla, nu-l lasa sa se desprinda asa cum ar fi natural si incearca sa pastreze aceasta dependenta a copilului de sursa de hrana. Astfel incat ea ramane in continuare importanta. Si mai ales indispensabila. Si asta ma duce cu gandul la propria experienta in care "drumul spre iad a fost pavat cu intentii bune" si mi-a fost foarte greu sa ma desprind. Desi stiu ca intentiile au fost cu adevarat bune si pline de dragoste.

Prin urmare mi-a luat ceva timp sa ma linistesc. Sa-mi explic ca nu toate cazurile sunt asemanatoare cu al meu. Ca alaptarea prelungita nu duce automat la un copil temator si dependent de mama lui pana tarziu la adolescenta. Ca nu trebuie sa salvez pe nimeni de la nimic.

Poate doar pe mine.


6 comentarii:

  1. :) ce "norocoasa" esti ca nu a intrat acest articol sub ochii lactivistelor. Te desfiintau. :)))))

    Lapte matern, lapte praf, 3 luni sau 5 ani, important este ca tu si copilul sa fiti sanatosi! La trup si la minte!

    Imi pare bine ca te-am descoperit... dar am o rugaminte: am nevoie de adresa ta de mail... tre sa iti trimit o invitatie si nu stiu cum. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. buna g.

    imi cer mii de scuze ca iti raspund atat de tarziu, adevarul e ca nu ma astept ca cineva sa citeasca si sa si comenteze la ce scriu eu pe aici:)

    plus ca ca ma asteptam sa ma anunte domnul blogspot ca am primit mesaje, dar se pare ca trebuie sa le gasesc eu:)

    oricum, iti trimit un mesaj cu email-ul poate pentru invitatii viitoare?! :)

    N-am vrut sa tulbur si mai mult apele, mai ales ca e un subiect sensibil, insa mie imi place sa descopar ce e in spatele unei reactii vehemente, de obicei - cu cat reactia este mai puternica, cu atat "rana" este mai adanca. Iar eu sunt multumita ca am recunoscut-o pe a mea.

    bine ai venit si te mai astept pe la mine:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu ai copii? Parca nu. Eu nu-s "activista" si mi-am alaptat copilul fix o luna si-o saptamana, din motive complicate care se pot rezuma prin "prostia (mea), indolenta si incompetenta (medicilor)".
    Totusi, un copil alaptat prelungit nu e dependent, nici rasfatat. Asa cum nu este nici un copil tinut in brate, adormit langa mama etc. Sigur ca intreruperea alaptarii nu e o tragedie si copiii cresc bine-mersi si asa, dovada fiu-meu care e intreg si sanatos, dar eu tot regret ce s-a intamplat atunci si acum mi-as dori sa pot schimba ceva.

    Bula de sticla de care vorbesti nu se formeaza asa. Sunt multe moduri in care o mama poate fi hiperprotectoare si in general ele sunt inradacinate in modelul romanesc de parenting, din pacate. Dar niciunul nu se refera la asa ceva, ci la cu totul alt tip de comportamente. Pot sa-ti povestesc vreo 25 de ani despre asta, din pacate :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna Maria,

      Am copil, dar ideea postului e alta.

      Eu am vrut sa evidentiez ce "proiectie" creez eu pe tema asta, asta mi s-a parut genial , ca am putut sa-mi identific si recunosc proiectiile.

      Ștergere
    2. Acum ar trebui sa vezi si de unde provine "artefactul" asta, daca vrei sa faci treaba pana la capat. Adica sa intelegi ce spune asta despre tine si unde-i sunt originile :)

      Scuze, nu retinusem ca ai copil. Ma obisnuisem ca blogurile de mame sa fie in proportie de 99,999995% despre copii si parenting. Asta ma face sa ma simt mai putin singura in lumea asta mare a blogosferei, sa stiu ca mai e una ca mine, care mai vorbeste si despre ea insasi dupa ce-a adus pe lume un copil. ;)

      Ștergere
    3. nu, nu esti singura ;)

      Ștergere