joi, 17 ianuarie 2013

Internetul

"Un lucru este foarte clar: daca, stiind ceea ce stim astazi despre plasticitatea creierului, v-ati propune sa inventati un medium care sa recableze circuitele noastre mentale pe cat de rapid si de complet posibil, veti sfarsi probabil prin a proiecta ceva care arata si functioneaza foarte mult precum internetul. Nu e vorba  despre faptul ca avem tendinta de a utiliza netul cu regularitate, chiar in mod obsesiv. E vorba de faptul ca netul furnizeaza exact genul de stimuli senzoriali si cognitivi - repetitivi, intensivi, interactivi, adictivi - care s-a vazut ca produc modificari trainice si rapide in circuitele si functiile creierului.

Netul furnizeaza, de asemenea un sistem foarte rapid de raspunsuri si recompense - "intariri pozitive", in termeni psihologici - care incurajeaza repetitia actiunilor deopotriva fizice si mentale. Atunci cand facem click pe un link, primim ceva nou la care sa privim si pe care sa-l evaluam. Cand cautam un cuvant in Google, primim cat ai clipi o lista de informatii interesante , pe care sa le estimam. Atunci cand expediem un text, un instant message sau un email, primim adeseori un raspuns in cateva secunde sau minute. Atunci cand utilizam Facebook, atragem noi prieteni sau intarim legaturile cu cei mai vechi. Cand trimitem un tweet pe Twitter, castgam noi urmaritori. Cand postam ceva pe blog, primim comentarii din partea cititorilor sau linkuri din partea altor bloggeri.

Interactivitatea netului ne ofera noi instrumente puternice de a gasi informatii, de a ne exprima pe noi insine si de a conversa cu altii. Ne transforma, totodata, in cobai care apasa constant pe manete ca sa primeasca mici cocoloase de hrana sociala sau intelectuala

Utilizarea internetului implica multe paradoxuri, dar unul care promite sa aiba cea mai mare influenta pe termen lung asupra modului in care gandim este urmatorul: netul ne capteaza atentia numai pentru a o imprastia." (fragment din Superficialii. Efectele internetului asupra creirului uman, N. Carr)

PS daca nu ati avut probleme in a va mentine atentia suficient cat sa cititi textul acesta cap-coada ....inca stati bine:)


2 comentarii:

  1. dar dupa cat de repede raspund...nu :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa nu mai zic despre lag-ul meu la reply-uri:))) uneori am senzatia ca traiesc in Second Life :)

    RăspundețiȘtergere