duminică, 17 iunie 2012

Inteligentele multiple


Parintele teoriei inteligentelor multiple – Horward Gardner - considera ca inteligenta nu are o valoare unitara, ci, mai degraba, este o combinatie de diverse capacitati care sunt independente una de cealalta:
  • inteligenta vizual-spatiala este abilitatea de a percepe vizual ceea ce ne inconjoara. Acest tip de inteligenta este cel mai des folosit in activitati precum cititul, scrisul, construirea, pictura, echilibru, interpretarea unor imagini, arhitectura.
  • inteligenta verbal-lingvistica este abilitatea de a folosi cuvintele si de a vorbi. Acest tip de inteligenta este cel mai des folosit in activitati precum vorbitul, scrisul, jocul de cuvinte, explicarea unor concepte.
  • inteligenta logico-matematica este abilitatea de a folosi ratiunea, logica si numerele, in special in activitati legate de rezolvarea unor probleme, lucrul cu anumite concepte abstracte, calcule matematice.
  • inteligenta kinestezica este abilitatea de a controla miscarile corpului si de indemanare in lucrul cu diferite obiecte (dansul, sportul, limbajul trupului, teatru, mima, etc.)
  • inteligenta muzicala este abilitatea de a produce si de a aprecia muzica si este utilizata in special la activitati precum fluieratul, cantatul, folosirea de instrumente muzicale, compunerea de melodii.
  • inteligenta interpersonala este abilitatea de a-i intelege pe ceilati si de a relationa cu ei si este intalnita in activitati precum ascultarea activa, folosirea empatiei, consiliere, lucrul in echipa, observarea starilor sufletesti.
  • inteligenta intrapersonala este abilitatea de auto-reflectie si de constientizare a propriului eu (cunoasterea propriilor puteri si slabiciuni, auto-evaluarea, descoperirea sinelui, etc.)
  • inteligenta naturalista este abilitatea care te face chiar sa vezi natura, sa intelegi legile ei si sa inveti din ea mai mult decat din carti
Ganditi-va ca din toate aceste sisteme- se foloseste unul singur atunci cand se decide daca un om este inteligent sau nu: cel logico-matematic (pe baza lui se determina celebrul IQ).

Mi se pare o mare risipa. Deci data viitoare cand spuneti despre cineva ca e prost, asigurati-va ca l-ati evaluat prin toate sistemele de inteligenta de mai sus. Sau daca aveti un copil care nu are rezultate foarte bune la scoala, ganditi-va nu la faptul ca e “un copil pe care nu il duce capul” ci ca sistemul educational este defect, facand o evaluare unilaterala.

6 comentarii:

  1. Foarte interesant!

    A fost o vreme cand eram obsedata de cat de isteata sunt, dar dupa multe teste de inteligenta din care a reiesit ca sunt mult peste medie, mi-am dat seama ca fiecare om este destept cat ii trebuie; toti suntem diferiti si ne folosim de atuurile noastre in diverse moduri.
    Cred ca stau foarte slab cu inteligenta interpersonala, dar compensez cu altele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, si eu tot pe acolo dau cu minus:) curios e ca cele 2 tipuri de inteligenta: interpersonala si intrapersonala par a se elimina reciproc, adica daca stai bine la capitolul relatii sociale pierzi la introspectie si invers. Ca si cum exista un singur reflector si el poate sa lumineze ori inauntru ori inafara. Bineinteles, exista si exceptii...

      Ștergere
    2. Nu cred ca sunt o exceptie ... dar oricum prefer sa stau mai bine cu inteligenta intrapersonala. :)

      Ștergere
    3. eu sunt inca la faza de care n-ai din aia vrei:) dar imi dau seama ca fiecare are avantaje si dezavantaje si ma multumesc cu ce am:) oricum introspectia e si o povara uneori ca te duci pana in panzele albe cu analizatul si despicatul firului in paispe...

      Ștergere
  2. Este interesanta lista ta, insa cand vorbim despre inteligenta sunt foarte multe perspective. Poate prea multe. Cea pe care o consider destul de complexa este clasificarea lui Cattell: inteligenta fluida si inteligenta cristalizata. Abordarea asta acopera o paleta larga de 'sub-inteligente' sau aptitudini care vin din educatie, experienta, trasaturi de personalitate, predispozitii etc.
    Explica foarte multe din raspunsurile pe care oamenii le dau diverselor situatii cu care intra in contact.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna den
      chiar nu stiam despre "inteligenta fluida si cristalizata" dar o fac niste sapaturi si revin:)

      multumesc pentru info

      Ștergere