luni, 11 iunie 2012

Despre meditatie


Prima oara cand am auzit de meditatie era pe vremea cand lucram aproape non-stop, eram super stresata si frustrata ca nu aveam timp si cand l-am auzit pe respectivul ca imi povestea cum se aseaza el in fund si nu se gandeste la nimic, m-au apucat nervii si i-am zis ceva de genul: “astea-s prostii, se vede ca n-ai ce face cu timpul!” acum imi pare rau ca i-am spus asa.

Chiar, tu ai incercat vreodata sa meditezi? Ideea de baza este sa ajungi la stadiul: nu gandesc deci exist.

Cum reusesti sa aduci gandurile la tacere, asta este la libera ta alegere. Mai jos cateva sugestii, dar in final e bine sa fii creativa si sa alegi calea care ti se potriveste mai bine. Nu uita: fara ganduri, doar perceptie:

  • fie te concentrezi pe respiratie , fara sa o modifici doar observi cum inspiri, expiri
  • fie lasi gandurile sa curga, ca un fluviu si te ridici, cumva deasupra lor si le privesti din ce in mai de sus.
  • fie le vizualizezi sub forma de culori care vin in cercuri concentrice si privirea ta e in centru acolo unde se formeaza
  • fie te gandesti la tine cum te gandesti (suna aiurea, dar nu e!)
  • fie incerci sa-ti imaginezi ca trebuie sa fii in starea zero unde zero insemana zero ganduri si cum apare un gand il iei si il aduci in punctul zero, acolo unde -odata ajuns – se evapora si dispare
  • fie iti concentrezi privirea pe un detaliu fix – gen flacara unei lumanari, un obiect, etc
  • fie iti concentrezi toata atentia pe ceea ce simti in interior: muschii care se relaxeaza, inima care bate, respiratia, etc.

In mod normal, meditatia se face cu ochii inchisi dar poti sa iti fixezi privirea si pe un obiect in exterior sau pur si simplu poti sa tii ochii intredeschisi ca atunci cand esti pe punctul de a adormi. Pozitia nu e foarte stricta, de preferat este in sezut, cu picioarele incrucisate sub tine, dar daca e prea incomod, poti sa le intinzi iar mainile cu palmele in sus, cea dreapta peste cea stanga. Important este sa te simti confortabil totusi - e de evitat sa stai intinsa pe spate.

Ideal ar fi ca meditatia sa dureze minim 30 min (la inceput o sa fie mai greu, o sa-ti fuga gandurile care incotro si o sa te enervezi) si poti considera ca a fost o reusita daca la terminarea sesiunii iti ia cateva secunde sa identifici unde esti si cum te cheama si daca starea generala e mai buna - te simti mult mai linistita, mai impacata.

Beneficiile sunt clare: pe langa faptul ca meditatia in sine reprezinta una dintre cele mai profunde stari de relaxare, mai are si avantajul ca reducand motorul mental la minim, ii dai sansa subconstientului sa lucreze in voie, sa trieze, sa prelucreze, sa sublimeze, sa integreze evenimente intense petrecute in trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Nu-ti imagina ca o sa si constientizezi acest proces, insa el se intampla chiar daca tu nu il vezi.
 

2 comentarii: