sâmbătă, 29 decembrie 2012

O zama de cuvinte


Fiica mea a vorbit tarziu. De abia pe la 3 ani spunea propozitii intregi iar la 2 spunea cuvinte dar mai mult intuiam eu ce vrea sa spuna, nu prea verbaliza. Insa nu mi-am facut niciodata probleme in legatura cu asta. Cred ca orice mama simte atunci cand e o problema mai grava sau pur si simplu e o intarziere in limitele normalului a achizitiilor pe care un copil le obtine pe parcursul copilariei mici si care- trebuie sa recunoastem – nu sunt deloc putine. Unii sunt mai rapizi la scapat de pampers, altii la explorarea mediului si mers in picioare, altii la vorbit si tot asa. Intr-un final tot acolo se ajunge, dar pe etape diferite:)

Eu nu am fortat-o niciodata sa vorbeasca, desi mi-as fi dorit sa turuie, e mult mai usoara comunicarea cand cel mic poate sa spuna ce doreste dar mi-am impus sa nu pun presiune si sa nu-mi simta frustrarea (mai ales ca am observat ca astia mici parca au un radar: cand simt ca tu iti doresti foarte mult ceva, exact atunci nu face).

Si cum spuneam, s-a urnit greu, dar si cand s-a urnit, s-a spart conducta de cuvinte. Acum nu numai ca foloseste multe cuvinte (multe pocite ca se cunoaste lipsa de exercitiu) dar a trecut si la metafore, figuri de stil si expresii complexe de ma lasa masca. Unora nu le cunoaste sensul si iese o varza (“mi-am dat silinta ca tati ne asteapta jos” – de fapt vroia sa spuna “mi-am dat seama ca tati ne asteapta jos”...dar cred ca a confundat putin cuvintele) sau “tu cati habari ai?”

Dar ce vroiam eu sa va spun: acum ca stati mai mult pe acasa cu copiii, nepotii, etc, va dau o idee: luati o carte de povesti cu poze (pe care nu i le-ati mai citit pana acum, poate primita de la Mos) si spuneti-i ca vai, din greseala Mosul a adus o carte intr-o limba straina si nu stiu s-o citesc, ma ajuti sa reconstitui povestea din poze? Sau, ma rog, ceva de genul asta...La inceput o sa demareze greu, dar si cand o sa se porneasca, sa te tii. Eu imi infigeam unghiile in carne sa nu rad, era absolut bestiala cum inflorea firul povestii pornind de la imagini. Atentie, pe langa ras, abtineti-va eroic sa comentati sau sa dati sugestii spre ce ati vrea voi...ii piere din spontaneitate si se inhiba, plus ca nici nu stiti ce pierdeti. Eu a trebuit sa ies de doua ori pe balcon la -10 grade sa rad de nebuna pe acolo ca nu ma mai puteam abtine pentru ca apoi sa ma intorc serioasa in camera sa ascult continuarea povestii.

Dincolo de partea super-amuzanta (pe care v-o garantez) veti putea sa va faceti o idee despre cum arata universul copilului vostru in momentul asta si ce il framanta mai mult (predomina monstrii, dragonii sau pozele sunt “trase” spre real, cotidian? In lupte biruie raul, violenta zmeul, omul rau sau toate sunt roz si nici macar nu exista conflicte desi pozele clar sugereaza asta? spune multe cuvinte, “infloreste” pozele sau e pe stilul telegrafic?) O sa spuneti ca e greu de tras o concluzie pentru ca de obicei pozele din carte indica destul de clar spre o anumita directie dar o sa fiti surprinsi cum copilul se indeparteaza incet-incet de la poze si o ia pe campia imaginatiei ca sa spun asa. Lasati-va surprinsi:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu