sâmbătă, 15 decembrie 2012

Cele mai frecvente greseli


Ce am observat eu in afara de clasicele probleme cu cratima in locuri nepotrivite si i-uri mai multe sau mai putine decat ar trebui:

Masina pe care o conduc, nicidecum Masina care o conduc.
Am doua alternative: ori o fac pe asta, ori pe cealalta. (de fapt alternativa in sine este o alegere cu doua ramuri; doua alternative, ar fi echivalent cu patru optiuni)
Am primit 10 datorita faptului ca am facut foarte bine la examen. Am picat examenul din cauza faptului ca n-am invatat. (datorita=pozitiv, din cauza=negativ)
Sa organizam o petrecere sau ceva de genul asta. Sa organizam o petrecere, gen. Mor cand aud asta dar se pare ca va trebui sa ma obisnuiesc
Majoritatea oamenilor este pentru vot. Majoritata este nu oamenii sunt (acordul se face cu subiectul)
Tobogan, nu topogan.
Mai repeta o data (pleonasm)
Trebuie sa mergeti la Constanta, se merita. Trebuie sa mergeti la Constanta, merita. Verbul merita nu e reflexiv
Verbul “trebuie” are aceeasi forma la toate persoanele: eu trebuie, tu trebuie, ei trebuie. Nicidecum eu trebuie tu trebuie, ei trebuiesc.

Daca mai stiti, ziceti. Nu sunt aia care arunca cu pietre, si eu gresesc uneori, de aia zic sa ne adunam gramada si sa salvam din limba romana ce mai poate fi salvat :)

2 comentarii:

  1. Atita vreme cit ortografia va continua sa fie adaptata gradului de incultura, nu stiu ce mai poate fi salvat. Ma refer la nicio, niciun, etc..

    RăspundețiȘtergere
  2. da, si mie imi sta in gat nico, niciun....mi se pare ca e un fel de "casa mergem" "pentruca vrem" etc. desi s-ar putea chiar asta sa fie viitorul si sa ajungem sascriemimpreunatcaemaisimplusinicidecratimanumaiavemnevoie

    RăspundețiȘtergere