vineri, 6 aprilie 2012

Spovedanie pentru invinsi


Au fost momente in viata mea cand m-am crezut invincibila si momente in care m-am considerat utimul om, capabil de nimic. Intre cele doua extreme am oscilat si oscilez in continuare insa amplitudinea lor a devenit din ce in ce mai mica. Am invatat ca nu sunt perfecta dar si ca am calitati si un rezervor generos de resurse care odata canalizat in directia potrivita, ma pot duce oriunde doresc.

Si port cu mine in spinare Umbra defectelor mele la care lucrez sa mai ajustez pe ici pe colo dar cu care m-am impacat sa convietuiesc multi ani de aici incolo.

1.Cred ca cel mai mare defect al meu este lipsa de finalitate.Puterea de a merge pana la capat.Perseverenta. Si asta vine din copilarie (nu ma scuz, doar expun problema in ansamblu): nimic din ce faceam eu nu era bun, exista intotdeauna un mod mai eficient de a spala rufe, un fir de praf care ramanea in urma pamatufului pe biblioteca iar legumele taiate pentru salata boef nu se transformau niciodata in cubuletele perfecte atat de necesare unei salate care se respecta. La asta contribuie lipsa unei energii fizice iesite din comun: de mica eram genul care nu rezista fizic foarte mult si sufeream de oboseala cronica. Am tot sperat ca e vorba de “sacii” pe care ii car in spinare, ca o data debarasata de ei, imi va reveni energia dar cred ca trebuie sa ma impac cu ideea ca pur si simplu sunt printre nenorocosii care nu dispun de foarte multa energie si trebuie sa-mi dozez cu foarte multa grija eforturile. Prin urmare, undeva pe parcurs am inceput sa-mi bag picioarele si sa incerc sa trisez sau sa caut scurtaturi. Efortul era prea mare si niciodata apreciat. So, why should I care? Si am inceput sa dau rasol:
- fac mancare pe fast forward, arunc in dispret ingredientele ciopartite in fuga si suport cu stoicism gustul oribil al unei mancare arse si facute in graba
-incep un proiect si ma blochez dar efectiv ma blochez, fara ajutor nu o scot la capat si oricum in momentul in care am primit ajutorul, mare parte din entuziasmul meu s-a desumflat. Ma paralizeaza nu munca ci oamenii, relatiile nu stiu sau imi este foarte greu sa deblochez piedici create de oameni. Singura arma este amenintarea sau raportarea ceea ce nu e ok, se transforma in ranchiuna si nu e bine (cel putin in capul meu asa este, ca respectivul va incerca cu orice ocazie sa se razbune) iar varianta hai sa fim prieteni si impreuna sa cream ceva extraordinar nu e foarte eficienta: pur si simplu te ia drept prost si a doua oara o sa i se para absolut firesc sa faci tu treaba in locul lui. De fiecare data am scos-o la capat dar foarte greu, mai mult de jena de a nu respecta deadline-ul impus.
-incep lucruri dar nu le termin, am un entuziasm extraordinar la inceput dar nu pastrez ritmul. Nu sunt un alergator de cursa lunga, ca sa ma exprim asa. Si asta este o mare problema, de fapt asta e motivul pentru care l-am pus in capul listei. Cand dau de greu renunt si de aceea a devenit o adevarata fascinatie sa vad cum rezista oamenii si-i urmaresc cu interes cum se chinuie si strang din dinti si la sfarsit ies victoriosi si se bucura de rezultate. Metoda pe care am ales-o este sa fac chestii mici. De exemplu pentru mine este o chestie de viata si de moarte sa tin blogul asta. Sa postez cat de cat constant si am continuitate. Macar chestii din astea usoare. Sa mananc un iaurt pe zi. Sa beau 2 l de apa pe zi. Dar sa fac asta in fiecare zi. You got my point, o chestie cat de marunta, ideea e sa ma tin de ea.

2.Al doilea, la egalitate cu al treilea este comparatia: da, nu ma pot abtine sa ma compar. Comparatia asta este foarte paguboasa pentru mine pentru ca imi ia energie. Si cum comparatia e sora buna cu invidia, va dati seama ce combinatie fatala iese.

3.Al treilea sunt zgarcita;in primul rand cu mine dar si cu ceilalti; Totusi asta e singurul punct unde am progresat, am inceput cu mici donatii, ajutoare, am vazut bucuria din ochii celuilalt si a inceput sa-mi placa. Nu va imaginati ca am devenit maica Tereza, dar atat cat pot, fac. Mai trebuie sa lucrez la zgarcenia fata de mine, de cate ori imi cumpar ceva sau imi satisfac un capriciu, ma simt extrem de vinovata.

4.Nu pot sa iert: as vrea sa pot ierta dar nu-mi iese , am citit tot pasii, am intrebat in stanga si-n dreapta cum fac altii, am inteles ca atunci cand ierti iti faci tie insasi o favoare ca nu mai cari cu tine atatea resentimente, ca e mai mult un let go, decat o absolvire de vina - vina si responsabilitatea agresorului ramane acolo – doar tu esti aceea ca se hotaraste sa se elibereze de greutatea unor sentimente negative si daunatoare - si totusi nu functioneaza. E acolo si se reactiveaza de cate ori trec printr-o situatie similara sau intalnesc persoana respectiva sau o persoana care imi aduce aminte de ea. Si asta imi spune ca nu e ok.

5.Nu te poti baza pe mine, nu sunt genul responsabil : nu-mi plac constrangerile si ideea de “trebuie” desi in viata sunt foarte multi de trebuie, incerc sa-i evit. De asemenea evit sa fac promisiuni, cand totusi fac promisiuni, ma simt ca intr-o capcana pentru ca e musai sa le respect. Tin oamenii noi la distanta, sunt convinsa ca sunt periculosi sau rau intentionati.

6. Sunt agresiva in exprimare (mai degraba decat asertiva) gafez si nu stiu sa umblu cu manusi: intotdeauna am admirat oamenii mestesugiti la cuvinte si am respect netarmurit pe cei care te injura atat de frumos incat ai tendinta sa le multumesti. Si aici stiu regulile de comunicare asertiva, cum sa menajezi sentimentele si sa critici problema nu persoana dar tot dau cu bata in balta. Rau de tot.

7.Nu sunt in stare sa ma automotivez, caut tot timpul aprecierea in exterior si daca nu e cineva ca stea permanent langa mine si sa-mi spuna ce desteapta nemapomenita si extraordinara sunt – renunt sa ma mai implic. Reversul medaliei e ca atunci cand cineva ma mangaie frumos pe crestet sunt in stare de lucruri inimaginabile, muncesc pana cad din picioare, fur , trisez, ma umilesc, orice numai sa aud inca o data vorbele alea frumoase.

A fost foarte greu sa scriu despre asta, dar a trebuit s-o fac. Pentru ca asa “oloaga” cum sunt – sunt convinsa ca pot sa-i invat pe altii sa mearga.
.

4 comentarii:

  1. Le-am bifat pe toate,dar cel mai tare imi apartine pct 7 :)))))
    Nu vrei sa "mergem; impreuna ca si la invingatori m-am bifat :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Revin cu recomandarea pe care am mai facut-o la un post de-al tau: citeste, daca vrei, cartea "Un Pamant Nou" de Eckhard Tolle si te vei lamuri cum e cu aceste "minusuri" pe care le-ai insirat.....
    Ce m-a mai ajutat pe mine: cursul Nicoletei Svarlefus, curs numit "Traieste viata ptr care ai fost creat!" (gasesti informatii despre curs pe blogul Nicoletei). M-am dus intr-un fel la acest curs iar dupa 3 zile am plecat altfel...tot eu eram, dar altfel..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru recomandari, o sa ma uit pe ele:)

      in acelasi timp, mi-ai dat o idee grozava : sa fac o postare cu acele carti care m-au "atins" pe mine si cu care am rezonat...poate, cine stie, cineva care are nevoie, da un search pe google si le gaseste pe toate la un loc...daca simti nevoia sa adaugi ceva la lista, be my guest:)

      Ștergere